Το δερματοΐνωμα είναι ένα συχνό δερματικό οζίδιο, που συνήθως συναντάται στα άκρα, στον κορμό και σπανίως στο κεφάλι, στα πέλματα και στις παλάμες. Αποτελεί μία καλοήθη βλάβη ινώδους σύστασης που οφείλεται σε υπερανάπτυξη των ιστιοκυττάρων του δέρματος, γι ’αυτό και μερικές φορές μπορεί να το συναντήσουμε με τον όρο καλόηθες ινώδες ιστιοκύτωμα.
Η ακριβής αιτιολογία του δερματοϊνώματος είναι άγνωστη. Συχνή είναι η εμφάνισή του μετά από κάποιο μικροτραυματισμό του δέρματος (π.χ. τσίμπημα εντόμου, τραυματισμός κατά το ξύρισμα-φλεγμονή τριχικού θυλάκου).
Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες σε σχέση με τους άντρες με αναλογία 4 προς 1. Τέλος μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά συχνότερα στην παιδική και στην εφηβική ηλικία.
Το δερματοΐνωμα έχει σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές Πρόκειται για ελαφρώς υπεγερμένο βλατιδώδη σχηματισμό, είναι σκληρό κατά την ψηλάφησή του και το μέγεθός του κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως και 2cm σε σπάνιες περιπτώσεις. Το χρώμα του μπορεί να είναι είτε στο σύνηθες χρώμα του δέρματος είτε να διαφέρει από ρόζ, κόκκινο μέχρι και καφέ. Σπανιότερα μπορεί να είναι και λευκό. Χαρακτηριστικό του δερματοϊνώματος είναι το κλινικό σημείο του εντυπώματος (“dimple sign”), όπου η άσκηση πλάγιας πίεσης στην βλάβη οδηγεί σε εμβύθυνση αυτής, αντί της αναμενόμενης υπέγερσης.
Τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικό και δεν προκαλεί κάποια ενόχληση (πέραν από αισθητικής φύσεως), ωστόσο περιστασιακά μπορεί να προκαλέσει κνησμό. Μετά την αρχική τους ανάπτυξη, σταθεροποιούνται και δε μεταβάλλονται στο πέρας του χρόνου με εξαίρεση ορισμένες φορές αν τραυματιστούν και αιμορραγήσουν, ενδέχεται να μεγαλώσουν.
Τέλος, το δερματοΐνωμα μπορεί να εμφανίζεται είτε μεμονωμένο είτε μαζί με άλλα στην ίδια περιοχή. Η ξαφνική εμφάνιση πολλών βλαβών μαζί χρήζει μεγαλύτερης διερεύνησης, καθώς μπορεί να συσχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα ή με επίκτητες ανοσοανεπάρκειες. Ιστολογικά χαρακτηρίζεται από πολλαπλές παραλλαγές.
Το δερματοΐνωμα δε χρήζει κάποιας άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης, παρά μόνο αν υπάρχει αμφιβολία για τη διάγνωσή του. Συνήθως αφαιρείται για αισθητικούς λόγους και η αφαίρεση πραγματοποιείται με χειρουργική εκτομή υπό τη χρήση τοπικού αναισθητικού. Επιπρόσθετα, η χειρουργική αφαίρεση κρίνεται απαραίτητη σε περίπτωση αλλαγής των μορφολογικών χαρακτήρων αλλά και ευμεγέθων βλαβών, προς αποκλεισμό ανάπτυξης πιο επιθετικών, κακοήθων όγκων (dermatofibrosarcoma protuberans).
Το δερματοΐνωμα δεν ανήκει στις επικίνδυνες βλάβες για τον ανθρώπινο οργανισμό, πάραυτα σε περιπτώσεις δημιουργίας νέων οζιδίων στο δέρμα, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ασθενής οφείλει να επισκεφθεί δερματολόγο, για αξιόπιστη διάγνωση και καθορισμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου.
Επειδή η αφαίρεση του δερματοϊνώματος πραγματοποιείται χειρουργικά, στο σημείο της τομής θα υπάρξουν κάποια ράμματα, τα οποία αφαιρούνται σε 10-15 μέρες και πέρα από έναν ελαφρύ τοπικό πόνο και μία μικρή μελανιά δεν υπάρχει άλλη ενόχληση. Σπάνια παρατηρείται επανεμφάνιση, ωστόσο μπορεί και να προκύψει.
Όχι, το δερματοΐνωμα είναι μία καλοήθης βλάβη του δέρματος, η οποία εφόσον δεν μας ενοχλεί αισθητικά, δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα με το να παραμείνει στο σώμα μας.