Skin + Hair

Follow us:

Μολυσματική τέρμινθος

Αφροδισιολογία, Παιδοδερματολογία
Μολυσματική τέρμινθος
Τι είναι η Μολυσματική Τέρμινθος;
Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία καλοήθης, ιογενής νόσος του δέρματος και των βλεννογόνων. Οφείλεται στον ιό της μολυσματικής τερμίνθου (molluscum contagiosum virus, MCV). Ο ιός παράγει μία ουσία, η οποία επιδρά στα προσβεβλημένα κύτταρα και αυξάνει ανεξέλεγκτα τον πολλαπλασιασμό τους, με αποτέλεσμα ορατές κλινικές βλάβες. Μεταδίδεται και μέσω της σεξουαλικής επαφής, προσβάλλοντας τα γεννητικά όργανα και το δέρμα της περιγεννητικής χώρας.
ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ LPG – ENDERMOLOGIE
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
1
Κλινική εικόνα και διάγνωση της νόσου

Πρόκειται για εμφανείς, ημισφαιρικές, στρογγυλές, σαρκόχροες ή ελαφρώς ρόδινες βλατίδες, μεγέθους 2 εώς 5 χιλιοστών, με χαρακτηριστικό ομφαλωτό κέντρο. Οι βλάβες ξεκινούν ως μικρά σπυράκια στο χρώμα του δέρματος με μαλακή υφή, και αργότερα αυξάνονται σε όγκο, γίνονται πιο σκληρά, δε σπάνε εύκολα και το περιεχόμενό τους είναι μία σκληρή στερεή μάζα λευκού χρώματος. Συνήθως εμφανίζονται κατά ομάδες, αλλά μπορεί να είναι και μεμονωμένες.

Η περίοδος επώασης της νόσου ποικίλει από 14 ημέρες έως και 6 μήνες. Η νόσος συχνά αυτοπεριορίζεται σε 6-9 μήνες αλλά μπορεί και να επιμείνει για 3 ή 4 έτη. Η διάγνωση της νόσου είναι κατά βάση κλινική και βασίζεται στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών ομφαλωτών βλαβών. Σε περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, διαφοροδιάγνωση οφείλει να γίνει από πυογόνο κοκκίωμα, κερατοακάνθωμα καθώς και ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα.

2
Τύποι

Η μολυσματική τέρμινθος περιλαμβάνει τέσσερις τύπους:

  • Ο τύπος 1 (MCV-1) προσβάλλει κυρίως τα παιδιά
  • Ο τύπος 2 (MCV-2) στις ενήλικες
  • Οι τύποι 3 και 4 σπάνια προκαλούν λοίμωξη

Οι δύο τελευταίοι τύποι οφείλονται σε μετάδοση μέσω σεξουαλικής επαφής.

3
Αίτια της νόσου

Η νόσος είναι μεταδοτική σε υψηλό ποσοστό και διασπείρεται με αυτοενοφθαλμισμό σε σημεία λύσης του δέρματος είτε μετά από άμεση επαφή με βλάβες του δέρματος.

Επιπλέον είναι δυνατό να μεταδοθεί και με την κοινή χρήση ρουχισμού, πετσετών και προσωπικού εξοπλισμού σε διάφορα αθλήματα. Ο κνησμός και το ξύσιμο της πάσχουσας περιοχής συμβάλλει στην εξάπλωση και στον πολλαπλασιασμό των βλαβών.

4
Θεραπεία της νόσου

Την θεραπεία εκλογής της νόσου, αποτελεί η μηχανική εξαίρεση των βλαβών με χρήση χειρουργικής λαβίδας.

Άλλες εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

  • την κρυοθεραπεία,
  • το laser (CO2, Pulse Dye)
  • και τη φωτοδυναμική.
ΣΥΧΝEΣ ΕΡΩΤHΣΕΙΣ
Απαντάμε σε κάθε σας ερώτηση
Το γεγονός ότι αναρρώσατε από την μολυσματική τέρμινθο, δεν μεταφράζεται ότι αποκτήσατε ανοσία στο συγκεκριμένο ιό. Υπάρχει η περίπτωση να μολυνθείτε ξανά. Επιπλέον, η μολυσματική τέρμινθος δεν ανήκει στους ιούς που παραμένουν αδρανείς στο σώμα μετά τη θεραπεία σε λανθάνουσα κατάσταση, όπως για παράδειγμα ο ιός του έρπητα. Αν είχατε θεραπευτεί και παρατηρήσετε ξανά συμπτώματα σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί εκ νέου.
Ορισμένες φορές η μολυσματική τέρμινθος είναι αυτοϊώμενη και υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο δερματολόγο και η παρακολούθηση των βλαβών , διότι αν αυξηθούν σε μέγεθος είναι πιο χρονοβόρα η αντιμετώπιση τους και αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας ουλών.
Η εξάλειψη των βλαβών με laser αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής καθώς είναι ασφαλής, στοχευμένη και αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, η δέσμη του Laser στοχεύει αποκλειστικά τη βλάβη (χωρίς το επηρεάζεται το γειτονικό δέρμα), ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί, οι ουλές και τα σημάδια. Εφόσον έχει προηγηθεί λεπτομερειακή δερματοσκόπηση για την ανίχνευση και τον εντοπισμό όλων των βλαβών, μέσω του Laser επιτυγχάνεται η απόξεση αυτών, όπου εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και η πλήρη εξάλειψη όλων των βλαβών. Τέλος η περιοχή των βλαβών επουλώνεται άμεσα και το δέρμα μένει αισθητικά άρτιο. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο θεράπων δερματολόγος είναι εκείνος που θα αποφασίσει με ποιο τρόπο είναι καλύτερα να αντιμετωπιστεί η κάθε περίπτωση.
Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία; Eίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.