Οι μυρμηκιές ή αλλιώς μυρμηγκιές αποτελούν μία ιογενή λοίμωξη του
δέρματος που προσβάλλει το ανώτερο στρώμα του δέρματος και οφείλεται
σε στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Oι μυρμηγκιές είναι
ένα πολύ συνηθισμένο δερματολογικό πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος ιός είναι
αρκετά μεταδοτικός και μπορεί σε κάποια άτομα να βρίσκεται σε
λανθάνουσα κατάσταση, δηλαδή χωρίς να εκδηλώνει κάποια συμπτώματα.
Οι μυρμηγκιές αν και είναι καλοήθειες, μπορεί να δημιουργήσουν
προβλήματα, ανάλογα τη θέση που βρίσκονται.
Οι μυρμηκιές μπορούν να εμφανιστούν σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας,
ωστόσο είναι πιο συχνή η εμφάνιση τους στην παιδική ηλικία, περίπου
μεταξύ 12 με 16 ετών.
Ο ιός HPV εισβάλλει στον οργανισμό μέσω της άμεσης επαφής (συνήθως μέσω κάποιου μικροτραυματισμού ή μέσω κάποιας ρωγμής του δέρματος), πυροδοτεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα την δημιουργία καλοήθων υπερπλασιών στην επιδερμίδα, δηλαδή τις μυρμηγκιές.
Οι περιοχές που προσβάλλονται συνήθως είναι οι άκρες χείρες και τα πέλματα, ενώ σπανιότερα προσβάλλεται το πρόσωπο αλλά και οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος.
Οι μυρμηγκιές των πελμάτων συνήθως προκαλούν πόνο, και μπορεί εσφαλμένα να εκληφθούν ως τύλοι (κάλοι). Οι μυρμηκιές μεταδίδονται με την άμεση δερματική επαφή του υγιούς ατόμου με κάποια βλάβη είτε με ενοφθαλισμό στον ίδιο τον ασθενή, δηλαδή επαφή της βλάβης με άλλο σημείο δέρματος.
Η κλινική εικόνα των μυρμηγκιών είναι αυτή των ογκιδίων με ανώμαλη επιφάνεια. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για σαρκόχροες βλατίδες με διάμετρο περίπου 2-5 χιλιοστών, οι οποίες εξελίσσονται σε θολωτά υπερκερατωσικά επάρματα και συνήθως το χρώμα τους κυμαίνεται σε γκρί – καφέ. Στην επιφάνεια των βλαβών διακρίνονται μαύρα στίγματα, τα οποία αντιστοιχούν σε θρομβωμένα αγγεία. Οι βλάβες συνήθως εμφανίζονται μονήρεις, ωστόσο μερικές φορές είναι δυνατόν να εμφανιστούν και πολλές βλάβες μαζί. Τέλος, αν εμφανιστούν σε σημείο που έχει υποστεί τραυματισμό, έχουν γραμμοειδή διάταξη.
Διακρίνουμε 3 τύπους μυρμηκιών:
1. Οι κοινές μυρμηγκιές είναι εξωφυτικές βλάβες και εντοπίζονται στις
ραχιαίες επιφάνειες των χειρών, στα δάκτυλα, γύρω από τους όνυχες,
στους αγκώνες, στα γόνατα.
2. Οι πελματιαίες μυρμηγκιές είναι ενδοφυτικές βλάβες (εξαιτίας της πίεσης του βάρους του σώματος) και εμφανίζονται στην περιοχή των ποδιών. Είναι επώδυνες στην βάδιση και συχνά μπορεί να θεωρηθούν ως κάλοι(τύλοι) .
3. Οι ομαλές μυρμηγκιές εμφανίζονται σαν ασυμπτωματικές πολυάριθμες βλάβες κυρίως στην περιοχή του προσώπου.
Ο θεράπων δερματολόγος, ύστερα από κλινική εξέταση θα κάνει τη διάγνωση και θα αποφασίσει ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος θεραπείας, ανάλογα την περίπτωση του κάθε ασθενούς.
Για τη θεραπεία των μυρμηκιών μπορεί να εφαρμοστεί το laser CO 2 , το Pulsed – Dye Laser, η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, και η διαθερμοπηξία.
Εκτός των παραπάνω μεθόδων μπορεί να γίνει και τοπική θεραπεία στο σπίτι, με εφαρμογή διαλυμάτων που περιέχουν acid salicylique, acid lactique, ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους.
Η πορεία των μυρμηκιών δεν είναι εύκολα προβλέψιμη, και μετά τη θεραπεία, υπάρχει η πιθανότητα υποτροπής τους και εκ νέου αντιμετώπισής τους.
Προκειμένου να αποφύγουμε να κολλήσουμε μυρμηγκιές πρέπει να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Πιο συγκεκριμένα:
- Να πλένετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας
- Να αποφεύγετε να έρχεστε σε επαφή με γυμνά πέλματα τόσο με την άμμο, όσο και με την περιοχή γύρω από τις πισίνες
- Να χρησιμοποιείτε μόνο εσείς τα προσωπικά σας είδη υγιεινής (π.χ. πετσέτες)