Skin + Hair

Follow us:

Αιμαγγειώματα

Δερματικές Παθήσεις
Αιμαγγειώματα
Τι είναι;

Με τον όρο αιμαγγείωμα αναφερόμαστε σε ένα καλοήθη όγκο του ενδοθηλίου των αγγείων. Συγκεκριμένα, τα αιμαγγειώματα είναι δυσπλασίες των αγγείων, των οποίων η κλινική εικόνα ποικίλλει ανάλογα με το είδος τους. Τα αιμαγγειώματα προέρχονται από κύτταρα τα οποία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, σχηματίζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, όταν αυτά πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, οδηγούν στη δημιουργία των αιμαγγειωμάτων.

Αιμαγγειώματα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
1
Μορφές αιμαγγειωμάτων

Τα συχνότερα αιμαγγειώματα είναι τα εξής:

  • Βρεφικά αιμαγγειώματα:

Έχει μορφή μαλακού μικρού οζιδίου ερυθρού ή πορφυρού χρώματος που αναπτύσσεται από την γέννηση και εξαφανίζεται συνήθως μόνο του στα πρώτα έτη της ζωής του παιδιού. Η κύρια εντόπιση αυτών, είναι στο πρόσωπο και τον λαιμό, ωστόσο μπορούν να εμφανιστούν και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Η φυσική πορεία των βρεφικών αιμαγγειωμάτων είναι χαρακτηριστική, καθώς παρουσιάζονται κατά τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες της ζωής του νεογνού, ακολουθούν μία ταχεία ανάπτυξη κατά τους πρώτους τρεις μήνες, η οποία ανάλογα με το είδος του αιμαγγειώματος μπορεί να παραταθεί μέχρι τον όγδοο μήνα (επιφανειακά αιμαγγειώματα) ή και τον δωδέκατο μήνα (εν τω βάθει αιμαγγειώματα). Μετά τη φάση ανάπτυξης τα περισσότερα αιμαγγειώματα σταθεροποιούνται σε μέγεθος και όγκο ενώ ακολουθεί η φάση της υποστροφής, η οποία μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες εώς και αρκετά έτη. Ανάλογα με το βάθος τους, τα ταξινομούμε σε επιφανειακά, εν τω βάθει και μικτά. Όσον αφορά τους κλινικούς τύπους των βρεφικών αιμαγγειωμάτων, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

    • Επιφανειακά: αφορούν το θηλώδες χόριο και έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, λόγος για τον οποίο πολλές φορές ονομάζονται «φραουλοειδή» αιμαγγειώματα. Περίπου το 60% των βρεφικών αιμαγγειωμάτων είναι επιφανειακά.
    • Εν τω βάθει εντοπιζόμενα: αφορούν το δικτυωτό χόριο, αποτελούν συνήθως υποδόρια οζίδια με φυσιολογική ή κυανή χροιά. Επιπλέον, παρατηρείται μεταβολή του χρώματος τους, κατά το κλάμα του παιδιού, τη δραστηριότητά του και την όρθια στάση. Αφορούν περίπου το 15% των αιμαγγειωμάτων.
    • Μικτά: παρουσιάζουν μικτά χαρακτηριστικά με επιφανειακά και βαθιά εντοπιζόμενα στοιχεία. Περίπου το 25% των αληθών αιμαγγειωμάτων είναι μικτά.

Υπάρχουν και σύνδρομα, τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση βρεφικών αιμαγγειωμάτων. Ο δερματολόγος είναι εκείνος που θα πραγματοποιήσει την κλινική εξέταση του αιμαγγειώματος, και θα συστήσει περαιτέρω έλεγχο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

  • Ομαλό αιμαγγείωμα ή Port-Wine Stain:

Οι τριχοειδικές δυσπλασίες (Port-wine stains, PWS) αποτελούν τον συχνότερο καλοήθη όγκο του αγγειακού στοιχείου του δέρματος και η συχνότητά τους είναι τρεις περιπτώσεις ανά 1000 γεννήσεις. Αποτελούνται από διατεταμένα τριχοειδή αγγεία στο χόριο, τα οποία διαθέτουν φυσιολογικό τοίχωμα.  Εμφανίζεται ως μία ερυθρή ή ιώδους χρώματος και ακανόνιστου σχήματος περιοχή που είναι εμφανής από την γέννηση. Οφείλει το όνομα του στο κρασί Porto, καθώς παρομοιάζεται με το χρώμα του. Συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο – ομαλό αιμαγγείωμα προσώπου – και μπορεί να καταλαμβάνει μεγάλη έκταση αυτού και να επεκτείνεται ακόμη και στα βλέφαρα. Συχνά, εμφανίζεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Τα ομαλά αιμαγγειώματα δεν υποχωρούν από μόνα τους, για αυτό και συστήνεται έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση για την υποχώρησή τους. 

  • Γεροντικό αιμαγγείωμα ή Κερασόχρωη κηλίδα:

Αποτελούν έναν ιδιαίτερο τύπο αιμαγγειωμάτων. Πρόκειται για τις γνωστές σε όλους μας ¨κόκκινες ελίτσες¨ (cherry angiomas). Είναι βλατίδες, των οποίων το σχήμα είναι κυκλικό ή οβάλ και χαρακτηρίζονται από ένα πορφυροκόκκινο χρώμα. Γνωστά επίσης και ως «στίγματα του Morgan» ή κερασοειδή αιμαγγειώματα, έχουν πολύ συχνή εμφάνιση και παρατηρούνται ως κόκκινες μικρές ελίτσες στο δέρμα, κυρίως του κορμού. Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα δεν έχουν συμπτώματα και αποτελούν καλοήθεις βλάβες. Συνήθως, υπάρχει κάποιου είδους κληρονομικότητα στην εμφάνισή τους και πολλαπλασιάζονται σε μέγεθος και αριθμό με την πάροδο της ηλικίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις τραυματισμού τα κερασοειδή αιμαγγειώματα μπορεί να αιμορραγήσουν έντονα, επομένως η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση. Γενικά, η θεραπεία των κερασοειδών αιμαγγειωμάτων γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους. 

  • Αστεροειδές αιμαγγείωμα ή Ευρυαγγεία:

Πρόκειται για μικρά αιμοφόρα αγγεία που παίρνουν μορφή σαν ιστό αράχνης, έχουν όψη κόκκινων ή μπλε γραμμών και εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον θώρακα και τα άνω άκρα συνηθέστερα στις γυναίκες. Στη μεγάλη τους πλειονότητα, τα αιμαγγειώματα αυτού του τύπου δεν προκαλούν συμπτώματα και τις περισσότερες φορές δεν χρήζουν αφαίρεσης. 

2
Αντιμετώπιση - Θεραπεία

Τα αιμαγγειώματα αντιμετωπίζονταν παλαιότερα με τη μέθοδο της κρυοχειρουργικής (εξ επαφής τεχνική, με ψύξη ανάλογη της βλάβης) , ενώ η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης, είναι αυτή της χρήσης των lasers. Συγκεκριμένα, συχνότερα χρησιμοποιείται το παλμικό laser χρωστικής (Pulsed - dye laser). Η θεραπεία με χρήση Laser Nd-YAG έχει αποδειχτεί επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων. Τα CO2 ή Erbium lasers περιορίζονται σε υποστρέφοντα αιμαγγειώματα που εμφανίζουν ουλοποίηση, ενώ τo CO2 laser μπορεί να εφαρμοστεί επιπλέον σε επηρμένες βλάβες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Laser επιτυγχάνεται αφαίρεση των αιμαγγειωμάτων, ενώ παράλληλα προστατεύεται ο περιβάλλοντας ιστός και το δέρμα.

  • Φαρμακευτική αγωγή: συνήθως πρόκειται για φάρμακα που προκαλούν επιβράδυνση της ανάπτυξης του αιμαγγειώματος, για αυτό και χορηγείται κατά την αυξητική φάση των βρεφικών αιμαγγειωμάτων. Συνιστάται σε περιπτώσεις που το αιμαγγείωμα είναι απειλητικό για τη ζωή του βρέφους ή εμποδίζει ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.
  • Χειρουργική αφαίρεση: συνιστάται σε σπανιότερες περιπτώσεις κατόπιν κλινικής εξέτασης από το δερματολόγο, καθώς είναι μία μέθοδος που μπορεί να συνοδεύεται από την εμφάνιση ουλών στο δέρμα.
ΣΥΧΝEΣ ΕΡΩΤHΣΕΙΣ
Απαντάμε σε κάθε σας ερώτηση

Βεβαίως, η χρήση των lasers είναι απόλυτα ασφαλής και για χρήση σε μικρά παιδιά. Συνήθως γίνεται χρήση του pulse dye laser μετά την υποχώρηση του αρχικού όγκου του αιμαγγειώματος. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων δερματολόγος είναι εκείνος που θα συστήσει το βέλτιστο χρόνο εφαρμογής της θεραπείας.

Ανάλογα με τη θέση εντόπισης και την έκταση του προς θεραπεία αιμαγγειώματος μπορεί να χρειασθεί να τροποποιήσετε τις συνήθειες έκθεσης σας στον ήλιο, τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η αποφυγή της άμεσης έκθεσης της περιοχής στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και η χρήση αντηλιακής προστασίας.

Η χρήση ή μη αναισθησίας εξαρτάται από το laser που θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του αιμαγγειώματος. Συνήθως η θεραπεία με pulse dye laser ή ND YAG laser είναι καλά ανεκτή και χωρίς τη χρήση τοπικού αναισθητικού σκευάσματος. Αντιθέτως, κατά την εφαρμογή του CO2 laser, απαιτείται η χρήση τοπικής αναισθησίας.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία; Eίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Επιχείλιος έρπης

Δερματικές Παθήσεις
Επιχείλιος έρπης
Τι είναι;

Πρόκειται για συχνή λοίμωξη της περιοχής των χειλέων, που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου Ι (HSV-1) και σπανιότερα από τον  τύπου ΙΙ (HSV-2). Οι HSV -1 και HSV-2, ανήκουν στην κατηγορία των DNA ιών και αποτελούν 2 από τους συνολικά 8 ερπητοϊούς που προκαλούν νόηση στον άνθρωπό. Οι ερπητικές λοιμώξεις έχουν περιγράφει από την αρχαιότητα, αφού υπάρχουν αναφορές από την εποχή του Ιπποκράτη και του Γαληνού. Ετυμολογικά, προέρχεται από την ελληνική λέξη “έρπω”, και αντανακλά τον τρόπο εξάπλωσης της νόσου στο δέρμα.  Ο επιχείλιος έρπης, εκτός από τα χείλη, μπορεί να προσβάλλει την στοματική κοιλότητα και την περιοχή των ούλων (ερπητική ουλοστοματίτιδα), ενώ σπανιότερα μπορεί να επεκταθεί και στην περιοχή της . Η λοίμωξη έχει παρόμοια χαρακτηριστικά ανεξαρτήτως του τύπου ιού. 

ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΤΑΣ
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
1
Κλινική εικόνα και πρόδρομα συμπτώματα

Η ερπητική λοίμωξη παρουσιάζει δύο φάσεις:

  • Η πρώτη φάση αφορά την πρωτολοίμωξη (primary infection), μετά την οποία ο ιός εγκαθίσταται στα νωτιαία γάγγλια και
  • Η δεύτερη φάση, χαρακτηρίζεται από τις υποτροπές του εξανθήματος (recurrent infection).

Η πρωτολοίμωξη (primary infection) είναι συχνά ασυμπτωματική. Παρ’ ολα αυτά, μπορεί να χαρακτηρίζεται και από συμπτώματα, που κατά περίπτωση μπορεί να είναι και έντονα. Το τελευταίο αφορά κυρίως παιδιά με την πρωτολοίμωξη να έχει τα χαρακτηριστικά της ερπητικής ουλοστοματίτιδας (herpetic ginginostomatitis). Συμπτώματα, όμως, μπορούν να εμφανιστούν και σε νεαρούς ενήλικες όπως φαρυγγίτιδα ή και σύνδρομο του τύπου της μονοπυρήνωσης σε σοβαρότερες περιπτώσεις. Τα συμπτώματα, τυπικά εμφανίζονται 3 έως 7 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό (περίοδος επώασης). Μπορούν να παρατηρηθούν πρόδρομες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν επιχώρια επώδυνη λεμφαδενοπάθεια, εξάντληση, ανορεξία, εντοπισμένο αίσθημα καύσου, “τσιμπημάτων” ή πόνου χωρίς την ύπαρξη εξανθήματος, ενώ σπανιότερα έχει αναφερθεί και πυρετική κίνηση. Στην συνέχεια ακολουθεί η χαρακτηριστική κλινική εικόνα με επώδυνες ομαδοποιημένες φυσαλίδες επί ερυθηματώδους βάσης κατά τόπους ομφαλωτές και οι οποίες εξελίσσονται σε φλύκταινες, διαβρώσεις και έλκη με συνοδό εφελκιδοποίηση (“κρούστα”).   Οι βλάβες υποχωρούν συνήθως χωρίς να καταλείπουν ουλή, εντός 2 έως 6 εβδομάδες. Η δευτοπαθής επιμόλυνση αλλά και η κακοποίηση των βλαβών, επιβαρύνει την πρόγνωση και καθυστερεί την αποδρομή της νόσου, ενώ μπορεί να επηρεάσει και το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα με την δημιουργία ουλών.

Οι υποτροπές (recurrent infection)  διαδράμουν συχνά ηπιότερη πορεία από εκείνη της πρωτολοίμωξης. Τα βιβλιογραφικά δεδομένα, καταδεικνύουν ότι 30-50% των ασθενών με ιστορικό επιχείλιου έρπητα θα εμφανίσουν υποτροπές, ενώ ο αριθμός αυτών, κυμαίνεται κατά μέσο όρο, από 4 έως 7 σε ετήσια βάση. Οι υποτροπές είναι συχνότερες σε HSV-2 λοίμωξη απ’ ότι σε HSV-1. Εκλυτικοί παράγοντες των υποτροπών αποτελούν, μικροτραυματισμοί, εμπύρετες ή μη λοιμώξεις, έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, οδοντιατρικές επεμβάσεις, ανοσοκαταστολή (HIV, φάρμακα), δερμοαπόξεση, laser εφαρμογές καθώς και η νευραλγία τριδύμου (καθώς και οι επεμβάσεις αποκατάστασης της). Ειδικότερα για της γυναίκες, η συχνότητα των υποτροπών φαίνεται να είναι μεγαλύτερη κατά την προεμμηνορροϊκή φάση του καταμήνιου κύκλου. Τέλος, το ψυχολογικό stress παίζει σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση των υποτροπών, πιθανότατα μέσω τροποποίησης της ανοσιακής απόκρισης.

 Ο κύκλος του ιού είναι συνήθως 7 ημέρες και αποδράμει  χωρίς την δημιουργία ουλής, εκτός και εάν οι βλάβες κακοποιηθούν. Στην φάση της φυσσαλιδοποίησης και της ορόρροιας είναι πιθανή η μετάδοση του ιού με άμεση επαφή.

2
Αίτια και μετάδοση του επιχείλιου έρπητα

Η αιτία του επιχείλιου έρπητα, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα οφείλεται , ως επί το πλέιστον, στον ερπητοϊό HSV-1 και σπανιότερα στον HSV-2. Η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται κυρίως μέσω της σιέλου ή άλλων εκκρίσεων, και αφού επέλθει λύση της συνέχειας του προσβεβλημένου βλεννογόνου, γίνεται εγκατάσταση του ερπητοϊού στον πυρήνα των κυττάρων. Όταν η πρωτολοίμωξη αποδράσει, ο ιός δεν εκριζώνεται. Εγκαθίσταται μέσω των νευρικών απολήξεων στα νευρικά γάγγλια της περιοχής και παραμένει εκεί σε λανθάνουσα κατάσταση, προκαλώντας χρόνια φορεία. Σε αυτή την φάση, ο ιός είναι συνήθως μη μολυσματικός και μπορεί να παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα αναγνωρίζεται το φαινόμενο της υποκλινικής απόπτωσης. Αυτό χαρακτηρίζεται από ασυμπτωματική απόπτωση (shedding) του ιού και αφορά κυρίως τον HSV-2 και λιγότερο τον HSV-1 υπότυπο. Παρουσιάζει ευθεία και αναλογική συσχέτιση με των αριθμό των υποτροπών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζεται ότι το 12% των ασθενών με επχείλιο έρπη, παρουσιάζουν υποκλινική απόπτωση.

3
Θεραπευτική αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα

Ο επιχείλιος έρπητας αντιμετωπίζεται θεραπευτικά είτε με τοπική αγωγή είτε με συστηματική αγωγή. Πιο συγκεκριμένα:

Τοπική αγωγή : Συστήνεται κρέμα ακυκλοβίρης - πενσικλοβίρης 3 με 5 φορές την ημέρα, για 7 ημέρες, αμέσως με την έναρξη των πρόδρομων συμπτωμάτων. Μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, η τοπική αγωγή δεν φαίνεται να προσφέρει ιδιαίτερο όφελος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεπικουρικά με την συστηματική αγωγή. Η τοπική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει και αντιμικροβιακή κάλυψη για την πρόληψη της επιμόλυνσης των διαβρώσεων που παρατηρούνται κατά την πορεία της ερπητικής λοίμωξης.

Συστηματική αγωγή: Περιλαμβάνει χρήση αντιϊκών σκευασμάτων όπως η ακυκλοβίρη, η φαμσικλοβίρη και η βαλακυκλοβίρη. Ειδικότερα για την τελευταία, σε περίπτωση συμπτωματικής πρωτολοίμωξης (ερπητική ουλοστοματίτιδα) χορηγείται 1gr ανά 8ωρο για 10 ημέρες, ενώ στις υποτροπές προτείνονται ημερήσια σχήματα.

4
Επιπλοκές και Συννοσηρότητες

Οι επιπλοκές του επιχείλιου έρπητα είναι σπάνιες και αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Φαρυγγίτιδα παρατηρείται περίπου στο 10% των συμπτωματικών πρωτολοιμώξεων. Η ερπητική εγκεφαλίτιδα, πνευμονίτιδα και ηπατίτιδα αποτελούν τις σοβαρότερες επιπλοκές και προσβάλουν ανοσοανεπαρκή άτομα, με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Μια ιδιαίτερη μορφή - επιπλοκή αποτελεί το ερπητικό έκζεμα (Eczema Herpeticum). Πρόκειται ουσιαστικά για μια εκτεταμένη μορφή δερματικής ερπητικής λοίμωξης σε ασθενείς με υποκείμενο δερματολογικό νόσημα. Τα συχνότερα νοσήματα - συννοσηρότητες μιας βλεννογονοδερματικής ερπητικής λοίμωξης, που προδιαθέτουν σε πιο εκτεταμένη εντόπιση είναι η ατοπική δερματίτιδα, η ν. Darier, κάποιες μορφές πέμφιγας, η κοινή ιχθύαση, η ψωρίαση, το Τ-δερματικό λέμφωμα κ.α..

ΣΥΧΝEΣ ΕΡΩΤHΣΕΙΣ
Απαντάμε σε κάθε σας ερώτηση

Η πρόληψη αποτελεί πάντα τον καλύτερο σύμμαχο του ανθρώπου για την υγεία του. Εξατομικεύοντας, για τον επιχείλιο έρπη, συστήνεται να αποφεύγεται  η επαφή με άτομο που πάσχει από ενεργό – συμπτωματική λοίμωξη, αλλά και τα αντικείμενα που αυτό χρησιμοποιεί, όπως ποτήρια, πετσέτες, μαχαιροπίρουνα κλπ. Η εφαρμογή αντηλιακής προστασίας στα χείλη, είναι κομβική για την πρόληψη των υποτροπών. Τέλος, η εφαρμογή ενός προτύπου πλήρους και ισορροπημένης διατροφής με ταυτόχρονη τήρηση επαρκών συνηθειών ύπνου καθώς και η επικοδομητική διαχείριση του καθημερινού stress αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για την ελαχιστοποίηση της βαρύτητας και της συχνότητας των υποτροπών.

Το πρώτη αντίδραση επί υποψίας προσβολής από επιχείλιο έρπητα (πρωτολοίμωξη ή υποτροπή), είναι η επίσκεψη σε δερματολόγο προκειμένου να επιβεβαιωθεί η νόσος. Και αυτό γιατί μπορεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, η κλινική εικόνα και το ιστορικό να θέτουν, σχεδόν αδιαμφισβήτητα, την διάγνωση της ερπητικής λοίμωξης, αλλά σε μερικές περιπτώσεις πρωτολοίμωξης η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει και μία σειρά από νοσήματα με παρόμοιες κλινικές εκδηλώσεις. Τέτοια είναι η αφθώδης στοματίτιδα, άλλες ιογενείς -βακτηριακές-μυκητιακές λοιμώξεις της περιοχής (Streptococcus spp., Coxsackie, Candida spp.), πολύμορφο ερύθημα, σ. Stevens Johnson, σ. Behcet, κ.α.Μέχρι την επίσκεψη σε δερματολόγο, πρέπει αποφεύγονται οποιοιδήποτε μηχανικοί χειρισμοί (τριβή, προσπάθεια διάνοιξης) στην προσβληθείσα περιοχή, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε εξάπλωση της λοίμωξης ή επιπλοκή αυτής με επιπλέον παθογόνα. Τέλος συστήνεται η αποφυγή του καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ και στις γυναίκες να αποφεύγονται τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης (μακιγιάζ) περιμετρικά του σημείου μόλυνσης.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία; Eίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Εφηλίδες

Laser Εφαρμογές, Δερματικές Παθήσεις
Εφηλίδες
Τι είναι οι εφηλίδες;

Οι εφηλίδες, οι φακές και οι ηλιακές φακές είναι καλοήθεις επιδερμιδικές
καφεοειδείς βλάβες,  που οφείλονται σε αύξηση της μελανίνης των
μελανοκυττάρων. Ενώ μοιάζουν σε κατανομή και κλινική εικόνα, διαφέρουν
μεταξύ τους ως προς την ηλικία εμφάνισης, την κλινική πορεία και τη
συσχέτισή τους με την έκθεση στον ήλιο. Οι φακίδες δεν έχουν αυξημένο
αριθμό κυττάρων που παράγουν μελανίνη ή μελανοκύτταρα, αλλά αντιθέτως
έχουν μελανοκύτταρα που υπερπαράγουν μελανοσώματα, αλλάζοντας τον
χρωματισμό των εξωτερικών κυττάρων του δέρματος. Συνδέονται με
κληρονομικότητα και εμφανίζονται σε ανοιχτόχρωμα άτομα, λόγω της
έκθεσής τους στην ηλιακή ακτινοβολία.

Εφηλίδες-Ηλιακές Φακές
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
1
Κλινική εικόνα

Οι εφηλίδες εμφανίζονται ως καστανές κηλίδες στο δέρμα, πιο συχνά στο πρόσωπο, στο στέρνο, στη ράχη και στα άνω άκρα.

Οι εφηλίδες (freckles) εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία, είναι σαφώς αφοριζόμενες ομοιόμορφες μελαγχρωματικές κηλίδες διαμέτρου 1-2mm. Το χρώμα τους ποικίλει από καφέρυθρο μέχρι ανοικτό καφέ, συνήθως περιορίζονται στο πρόσωπο, στους βραχίονες και στο ανώτερο τμήμα του κορμού. Με την έκθεση στον ήλιο αυξάνονται σε αριθμό και αποκτούν βαθύτερο χρώμα, ενώ το χειμώνα εξαφανίζονται τελείως.

Οι φακές (lentigo simplex - lentigines), είναι εξαιρετικά συχνές στα άτομα της  λευκής φυλής και εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία. Είναι μεγαλύτερες σε διάμετρο και πιο σκουρόχρωμες από τις εφηλίδες, δεν αυξάνονται ούτε μεγαλώνουν  ούτε σκουραίνουν, με την έκθεση στον ήλιο. Οι νεανικές φακές εμφανίζονται επίσης στο πλαίσιο ορισμένων κληρονομικών συνδρόμων όπως το Peutz-Jeghers , Leopard, Lamb ή  Name .

Οι φακές των γεννητικών οργάνων είναι επίκτητες, ανοικτές ή σκουρόχρωμες κηλίδες, εμφανίζονται κατά την ενήλικη ζωή , παραμένουν σταθερές και εντοπίζονται στην περιπρωκτική χώρα, στο πέος και στο αιδοίο.

Οι ηλιακές φακές (solar lentigo), οφείλονται στην βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, είναι συνήθως μεγαλύτερες σε διάμετρο 2-20mm και λαμβάνουν ωοειδές σχήμα ή άλλα γεωμετρικά σχήματα. Είναι συνήθως ομοιόμορφα μελαγχρωματικές, αν και μερικές φορές η επιφάνειά τους εμφανίζεται κηλιδώδης. Το περιβάλλον δέρμα παρουσιάζει αλλοιώσεις ηλιακής ελάστωσης. Τα όρια θα πρέπει να είναι σαφή και θα πρέπει να απουσιάζουν σημεία έντονης υπερμελάγχρωσης ή υπομελάγχρωσης στην επιφάνειά τους, άλλως θα πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από το μελάνωμα.

2
Από ποιες άλλες βλάβες του δέρματος θα πρέπει να τις διαχωρίσουμε;

Τις εφηλίδες, τις φακές και τις ηλιακές φακές θα πρέπει να τις ξεχωρίσουμε  από το συνδεσμικό μελανοκυτταρικό σπίλο, από τη μελαγχρωματική ακτινική υπερκεράτωση, από την κεχρωσμένη σμηγματορροική υπερκεράτωση και από την κακοήθη φακή (μελάνωμα). Η διάκριση θα γίνει από το ιστορικό,  την κλινική εικόνα, την δερματοσκοπική εικόνα και σε αμφίβολες περιπτώσεις από τα ιστολογικά ευρήματα, μετά από λήψη βιοψίας.

3
Η θεραπευτική αντιμετώπιση

Οι εφηλίδες και οι φακές δεν χρήζουν θεραπείας. Οι ηλιακές φακές,  που μένουν σταθερές, αντιμετωπίζονται μόνο για λόγους αισθητικούς. Προτείνονται  τοπική θεραπεία με υδροκινόνη, αζελαϊκό οξύ , βιταμίνη Α, γλυκολικό οξύ. Συστήνεται επίσης και η καταστροφή τους με κρυοπηξία. 

Στο χώρο μας, πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα έχουμε με τη χρήση του Q -switched laser και Pico Laser. Ωστόσο αυτή η θεραπεία δεν ενδείκνυται για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

ΣΥΧΝEΣ ΕΡΩΤHΣΕΙΣ
Απαντάμε σε κάθε σας ερώτηση
Η διαδικασία αντιμετώπισης των εφηλίδων είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ακόμα και στην περίπτωση πλήρους εξαφάνισης της βλάβης, δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση στο ίδιο ή σε άλλο σημείο του σώματος, ακόμη και μετά την εφαρμογή όλων των φωτοπροστατευτικών μέσων.
Η εφηλίδα δεν αποτελεί επικίνδυνη βλάβη για την υγεία, ωστόσο μπορεί να προσομοιάζει με βλάβες πιο επικίνδυνες, όπως η κακοήθης φακή, για αυτό και ο καταλληλότερος για την οριστική διάγνωση της είναι ο δερματολόγος.
Η εφηλίδα δεν αποτελεί επικίνδυνη βλάβη για την υγεία, ωστόσο μπορεί να προσομοιάζει με βλάβες πιο επικίνδυνες, όπως η κακοήθης φακή, για αυτό και ο καταλληλότερος για την οριστική διάγνωση της είναι ο δερματολόγος.
Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία; Eίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Μυρμηκιές (μυρμηγκιές)

Δερματικές Παθήσεις, Παιδοδερματολογία
Μυρμηκιές (μυρμηγκιές)
Τι είναι οι μυρμηκιές

Οι μυρμηκιές ή αλλιώς μυρμηγκιές αποτελούν μία ιογενή λοίμωξη του
δέρματος που προσβάλλει το ανώτερο στρώμα του δέρματος και οφείλεται
σε στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Oι μυρμηγκιές είναι
ένα πολύ συνηθισμένο δερματολογικό πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος ιός είναι
αρκετά μεταδοτικός και μπορεί σε κάποια άτομα να βρίσκεται σε
λανθάνουσα κατάσταση, δηλαδή χωρίς να εκδηλώνει κάποια συμπτώματα.
Οι μυρμηγκιές αν και είναι καλοήθειες, μπορεί να δημιουργήσουν
προβλήματα, ανάλογα τη θέση που βρίσκονται.

Οι μυρμηκιές μπορούν να εμφανιστούν σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας,
ωστόσο είναι πιο συχνή η εμφάνιση τους στην παιδική ηλικία, περίπου
μεταξύ 12 με 16 ετών.

Μυρμηκιές (μυρμηγκιές)
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
1
Ποια είναι η αιτία εμφάνισης των μυρμηκιών

Ο ιός HPV εισβάλλει στον οργανισμό μέσω της άμεσης επαφής (συνήθως μέσω κάποιου μικροτραυματισμού ή μέσω κάποιας ρωγμής του δέρματος), πυροδοτεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα την δημιουργία καλοήθων υπερπλασιών στην επιδερμίδα, δηλαδή τις μυρμηγκιές.

2
Που εκδηλώνονται οι μυρμηκιές και πώς μεταδίδονται

Οι περιοχές που προσβάλλονται συνήθως είναι οι άκρες χείρες και τα πέλματα, ενώ σπανιότερα προσβάλλεται το πρόσωπο αλλά και οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος.

Οι μυρμηγκιές των πελμάτων συνήθως προκαλούν πόνο, και μπορεί εσφαλμένα να εκληφθούν ως τύλοι (κάλοι). Οι μυρμηκιές μεταδίδονται με την άμεση δερματική επαφή του υγιούς ατόμου με κάποια βλάβη είτε με ενοφθαλισμό στον ίδιο τον ασθενή, δηλαδή επαφή της βλάβης με άλλο σημείο δέρματος.

3
Κλινική εικόνα των μυρμηκιών

Η κλινική εικόνα των μυρμηγκιών είναι αυτή των ογκιδίων με ανώμαλη επιφάνεια. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για σαρκόχροες βλατίδες με διάμετρο περίπου 2-5 χιλιοστών, οι οποίες εξελίσσονται σε θολωτά υπερκερατωσικά επάρματα και συνήθως το χρώμα τους κυμαίνεται σε γκρί – καφέ. Στην επιφάνεια των βλαβών διακρίνονται μαύρα στίγματα, τα οποία αντιστοιχούν σε θρομβωμένα αγγεία. Οι βλάβες συνήθως εμφανίζονται μονήρεις, ωστόσο μερικές φορές είναι δυνατόν να εμφανιστούν και πολλές βλάβες μαζί. Τέλος, αν εμφανιστούν σε σημείο που έχει υποστεί τραυματισμό, έχουν γραμμοειδή διάταξη.

4
Κλινικοί τύποι μυρμηκιών

Διακρίνουμε 3 τύπους μυρμηκιών:

1. Οι κοινές μυρμηγκιές είναι εξωφυτικές βλάβες και εντοπίζονται στις
ραχιαίες επιφάνειες των χειρών, στα δάκτυλα, γύρω από τους όνυχες,
στους αγκώνες, στα γόνατα.

2. Οι πελματιαίες μυρμηγκιές είναι ενδοφυτικές βλάβες (εξαιτίας της πίεσης του βάρους του σώματος) και εμφανίζονται στην περιοχή των ποδιών. Είναι επώδυνες στην βάδιση και συχνά μπορεί να θεωρηθούν ως κάλοι(τύλοι) .

3. Οι ομαλές μυρμηγκιές εμφανίζονται σαν ασυμπτωματικές πολυάριθμες βλάβες κυρίως στην περιοχή του προσώπου.

5
Τρόποι θεραπείας μυρμηκιών

Ο θεράπων δερματολόγος, ύστερα από κλινική εξέταση θα κάνει τη διάγνωση και θα αποφασίσει ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος θεραπείας, ανάλογα την περίπτωση του κάθε ασθενούς.

Για τη θεραπεία των μυρμηκιών μπορεί να εφαρμοστεί το laser CO 2 , το Pulsed – Dye Laser, η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, και η διαθερμοπηξία.

Εκτός των παραπάνω μεθόδων μπορεί να γίνει και τοπική θεραπεία στο σπίτι, με εφαρμογή διαλυμάτων που περιέχουν acid salicylique, acid lactique, ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους.

Η πορεία των μυρμηκιών δεν είναι εύκολα προβλέψιμη, και μετά τη θεραπεία, υπάρχει η πιθανότητα υποτροπής τους και εκ νέου αντιμετώπισής τους.

ΣΥΧΝEΣ ΕΡΩΤHΣΕΙΣ
Απαντάμε σε κάθε σας ερώτηση

Προκειμένου να αποφύγουμε να κολλήσουμε μυρμηγκιές πρέπει να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Πιο συγκεκριμένα:

  • Να πλένετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας
  • Να αποφεύγετε να έρχεστε σε επαφή με γυμνά πέλματα τόσο με την άμμο, όσο και με την περιοχή γύρω από τις πισίνες
  • Να χρησιμοποιείτε μόνο εσείς τα προσωπικά σας είδη υγιεινής (π.χ. πετσέτες)
Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία; Eίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Βραχύς χαλινός – Φίμωση

Δερματικές Παθήσεις
Βραχύς χαλινός – Φίμωση
Τι είναι ο βραχύς χαλινός και η φίμωση;

Ο βραχύς χαλινός αποτελεί μια ανατομική παραλλαγή, κατά την οποία η
πτυχή του δέρματος που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του πέους και
ενώνει τη βάλανο με την πόσθη (το δέρμα που καλύπτει το πέος), έχει μικρό
μήκος. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αποκάλυψη της βαλάνου
κατά τη στύση ή στην περίπτωση που αυτή αποκαλύπτεται, να κάμπτεται
προς τα κάτω, λόγω έλξης από το βραχύ χαλινό. Πρόκειται για ένα εκ γενετής
πρόβλημα. Παρατηρείται σε ένα σημαντικό ποσοστό του ανδρικού
πληθυσμού. Γίνεται αντιληπτό κυρίως κατά την περίοδο της εφηβείας, με την
έναρξη της σεξουαλικών επαφών.

Η φίμωση είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση του πέους, κατά την οποία δεν
είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η βάλανος με την προς τα πίσω έλξη της
ακροποσθίας και είναι τόσο στενή ώστε συνήθως να αφήνει μόνο μία μικρή
δίοδο για την έξοδο των ούρων. Οφείλεται συνήθως σε φλεγμονές
(βαλανοποσθίτιδες), και ιδιαίτερα σε σακχαροδιαβητικούς, μπορεί να
αποτελεί το αρχικό σύμπτωμα της νόσου. Η φίμωση στη νεογνική ηλικία
θεωρείται φυσιολογική και δεν πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς θα
αποκατασταθεί αυτόματα στο 99% των αγοριών μέχρι την ενηλικίωση τους.
Έως την ηλικία των 3 ετών πρέπει να αποφεύγονται οι βίαιες προσπάθειες
αποκάλυψης της βαλάνου καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ουλώδη ιστού
και μετατροπής της φυσιολογικής φίμωσης σε παθολογική.

ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ LPG – ENDERMOLOGIE
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
1
Συμπτωματολογία βραχύ χαλινού/φίμωσης

Η κατάσταση του βραχύ χαλινού προκαλεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να προκληθεί πλήρης ή μερική ρήξη του χαλινού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αιμορραγίας. Κάποια απ’τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι:

  • Μικρή κάμψη του πέους σε στύση
  • Πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Κατά τη διάρκεια έντονης σεξουαλικής επαφής, μπορεί να προκληθεί μερική ή ολική ρήξη του χαλινού με αιμορραγία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσει άμεση χειρουργική διόρθωση.
  • Λοιμώξεις και βαλανοποσθίτιδα.

Η φίμωση είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην ούρηση, όσο και στη σεξουαλική δραστηριότητα (επώδυνη στύση, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, πρόωρη εκσπερμάτωση διότι παρατηρείται πολύ ευαισθησία στην περιοχή), ενώ έχει ενοχοποιηθεί και σαν προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου του πέους. Επίσης μπορεί να οδηγήσει και στην παραφίμωση, κατά την οποία το στενεμένο δέρμα κατά τη διάρκεια της στύσης κατέρχεται προς την στεφανιαία αύλακα της βαλάνου και λόγω του οιδήματος μπορεί είναι αδύνατη σχεδόν η ανάταξη.

2
Διάγνωση και θεραπεία του βραχύ χαλινού και της φίμωσης

Η διάγνωση και των δύο παθήσεων πραγματοποιείται από τον αφροδισιολόγο – δερματολόγο σας μέσω της δερματοσκόπησης.

Η θεραπεία συνίσταται στην διατομή του βραχέως χαλινού, με τη χρήση CO2 laser, ή διαθερμίας. Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση που γίνεται υπό τοπική αναισθησία ή και με τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του ακόμη και την ίδια ημέρα.

Η θεραπεία της φίμωσης είναι η περιτομή, η οποία συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεση του τμήματος της ακροποσθίας, υπό τοπική συνήθως αναισθησία. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι πολύ μικρή και στόχος είναι η διατήρηση, πάντοτε, της σωστής αισθητικής εικόνας στην περιοχή της ακροποσθίας – βαλάνου. Τα μέγιστα στην επέμβαση προσφέρει και η χρήση των laser τελευταίας γενιάς, που διαθέτει η κλινική μας.

ΣΥΧΝEΣ ΕΡΩΤHΣΕΙΣ
Απαντάμε σε κάθε σας ερώτηση
Μετά από τη Laser Co2 επέμβαση, θα πρέπει να έχουν περάσει περίπου 10-15 ημέρες και να προηγηθεί επανέλεγχος από το θεράποντα δερματολόγο-αφροδισιολόγο σας προκειμένου να σας πιστοποιήσει ότι μπορείτε να προβείτε σε σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς να υπάρξουν επιπλοκές.
Ύστερα από την επέμβαση της φίμωσης ο ασθενής θα πρέπει να αφήσει να περάσει ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων και να προηγηθεί επανέλεγχος από τον θεράποντα δερματολόγο – αφροδισιολόγο και το συνεργάτη χειρούργο – ουρολόγο, προκειμένου να του πιστοποιήσει ότι μπορεί να επανέλθει στις σεξουαλικές του δραστηριότητες χωρίς να υπάρξουν επιπλοκές.

Σύμφωνα με έρευνες η επέμβαση της περιτομής έχει ως
αποτελέσματα:

  • Μειωμένο κίνδυνο των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
  • Μείωση του κινδύνου για ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στους άνδρες (κονδυλώματα, έρπητα, σύφιλη)
  • Πρόληψη της βαλανοποσθίτιδας (φλεγμονή της βαλάνου και της ακροποσθίας)
  • Πρόληψη της παραφίμωσης (αδυναμία να επιστρέψει η ακροποσθία στην αρχική της θέση)
  • Η περιτομή καθιστά επίσης ευκολότερη την καθαριότητα και την καλύτερη υγιεινή του πέους.
Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία; Eίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Σμηγματογόνος κύστη

Δερματικές Παθήσεις
Σμηγματογόνος κύστη
Τι είναι η σμηγματογόνος κύστη;

Κύστη δέρματος ή επιδερμική κύστη ονομάζουμε ένα καλόηθες μόρφωμα του δέρματος, το οποίο παρατηρείται κάτω από την επιδερμίδα, με τη μορφή ογκιδίου και περικλείεται σ ’αυτό υγρό. Το “υγρό” που εμπεριέχεται στην κύστη, ονομάζεται κερατίνη και συνήθως χαρακτηρίζεται ως κιτρινωπό και παχύρρευστο. Οι κύστεις πιο συχνά εμφανίζονται στο πρόσωπο, στα αυτιά, στον αυχένα και στον λαιμό, καθώς και στον κορμό και στα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο σημείο του σώματος, στο οποίο δεν έχει παρατηρηθεί εμφάνιση κύστης. Συνήθως, μεγαλώνουν με αργούς ρυθμούς και τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνες. Πολλοί ασθενείς επιλέγουν να τις αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους, ενώ άλλοι επειδή η θέση της κύστης δεν τους εξυπηρετεί λειτουργικά στην καθημερινότητά τους, όπως σε σημεία τριβής των ρούχων.

ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΟΣ ΚΥΣΤΗ
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
1
Αιτία εμφάνισης κύστης

Για την εμφάνιση μιας επιδερμικής κύστης δεν έχει τεκμηριωθεί σαφής αιτιολογικός παράγοντας.Ο συνηθέστερος παθογενετικός μηχανισμός εμφάνισης μιας κύστης είναι η απόφραξη του εκφορητικού πόρου ενός σμηγματογόνου αδένα του τριχοθυλακίου. Ο εκφορητικός πόρος του σμηγματογόνου αδένα είναι αυτός, που φέρνει το σμήγμα στην επιφάνεια του δέρματος. Επομένως μέσω της απόφραξης του, το σμήγμα/ κερατίνη εγκλωβίζεται στον αδένα και δημιουργεί την κύστη.

2
Κλινική εικόνα κύστης

Η κύστη, όπως αναφέραμε έχει τη μορφή μαλακού ογκιδίου - εξογκώματος και συνήθως, ωοειδές σχήμα. Πιθανώς, να έχει και ένα μαύρο σημείο στο κέντρο αυτής, το οποίο αποτελεί την επικοινωνιακή οδό με την περιοχή που βρίσκεται εκτός δέρματος, και δύναται μέσω αυτής να εισχωρήσουν μικρόβια και να δημιουργήσουν φλεγμονή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κύστη προκαλεί στον ασθενή πόνο, ερυθρότητα και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος. Επιπλέον, η κύστη είναι διακριτή και εντοπίσιμη πάνω στην επιδερμίδα, και ο ασθενής μπορεί να την ψηλαφίσει εύκολα. Συχνά, δημιουργείται το αίσθημα στον ασθενή, ότι η κύστη μετακινείται ελαφρώς μέσα στο δέρμα. Υπάρχει περίπτωση η κύστη να ραγεί αυτόματα, δηλαδή να σπάσει χωρίς εκούσια προσπάθεια από τον ασθενή, και να παρατηρηθεί εκροή του κιτρινωπού και, συνήθως, παχύρευστου περιεχομένου της. Τέλος, μία κύστη μπορεί να καταλαμβάνει διαστάσεις από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά.

3
Θεραπεία κύστης

Μία κύστη αφαιρείται μόνο χειρουργικά. Σημαντικό είναι να αφαιρεθεί σωστά το τοίχωμα της κύστης , για να αποφευχθεί πιθανή υποτροπή αυτής. Αντίθετα, η απλή διάνοιξη της κύστης (ειδικά σε περιπτώσεις δημιουργίας φλεγμονής και αποστήματος), θα ανακουφίσει τον ασθενή παροδικά, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξανά αναπτυχθεί, αφού το τοίχωμα της παραμένει κάτω από το δέρμα.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει φλεγμονή, δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωτική αφαίρεση της κύστης, διότι τα τοιχώματά της είναι στερεά κολλημένα με τους παρακείμενους ιστούς και δεν είναι εφικτό για τον θεράποντα δερματολόγο να την αποκολλήσει ριζικά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο δερματολόγος δίνει αντιβιοτική θεραπεία ή προχωράει σε κάποια διάνοιξη προκειμένου να υποχωρήσει η φλεγμονή και να προβεί χρονικά αργότερα  σε αφαίρεση της κύστης για την οριστική λύση τους προβλήματος. 

ΣΥΧΝEΣ ΕΡΩΤHΣΕΙΣ
Απαντάμε σε κάθε σας ερώτηση

Εφόσον έχει προκληθεί ήδη ένα επεισόδιο φλεγμονής της κύστης, οι πιθανότητες για να υποτροπιάσει αυτή είναι πολύ υψηλές, γι ‘ αυτό το λόγο δε θα πρέπει να παραμεληθεί. Δυστυχώς, κάθε φορά που θα υποτροπιάζει, ο ασθενής οφείλει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με την αντιβίωση και τη διάνοιξη έως ότου οι συνθήκες γίνουν ιδανικές, προκειμένου ο δερματολόγος να προχωρήσει στην «εν ψυχρώ» αφαίρεση της κύστης.

Όχι, ο ασθενής σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιχειρήσει να πιέσει μόνος του την κύστη προκειμένου να την σπάσει. Και αυτό διότι, πολλές φορές συμβαίνει να σπάσει η κύστη προς τα μέσα και αυτό φέρει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης και την εξάπλωση της φλεγμονής. Μόνο ο θεράποντας δερματολόγος είναι αυτός, που μέσω της κλινικής εξέτασης θα αποφασίσει την κατάλληλη και αποτελεσματικότερη μέθοδο θεραπείας.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία; Eίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Χηλοειδή – Υπερτροφικές ουλές

Δερματικές Παθήσεις
Χηλοειδή – Υπερτροφικές ουλές
Τι είναι τα χηλοειδή και οι υπερτροφικές ουλές;

Ως χηλοειδές, χαρακτηρίζεται η βλάβη από ινώδη επανορθωτικό ιστό, που εμφανίζεται ύστερα από κάκωση του δέρματος. Εντοπίζεται κυρίως  στα λόβια των αυτιών, τους ώμους, την ανώτερη ράχη και το στέρνο, με ίση συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες, δημιουργώντας δυσμορφίες που αποτελούν αισθητικά προβλήματα. Συνήθως σχηματίζονται μετά από τραυματισμό, καθώς ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί επούλωσης απ’ τον οργανισμό, για τη διατήρηση της δομικής και λειτουργικής υπόστασης του ιστού που έχει υποστεί τραυματισμό. 

Οι υπερτροφικές ουλές αποτελούν και αυτές παθολογικές μορφές επούλωσης μετά από κάποιο τραυματισμό με κάποιες μικρές διαφορές από το χηλοειδές.

Χηλοειδή – Υπερτροφικές ουλές
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
1
Αιτία εμφάνισης χηλοειδούς -υπερτροφικών ουλών και κλινική εικόνα

Η αιτιολογία είναι άγνωστη. Μπορεί να προέρχονται από κάκωση, χειρουργική επέμβαση, κόψιμο, διαθερμοπηξία, κρυοχειρουργική, εμβολιασμό, ακμή, εκδορά, δερματοστιξία, τρύπημα αυτιών αλλά μπορεί και να εμφανιστούν αυτόματα. Η κληρονομικότητα (ενοχοποιείται συγκεκριμένο γονίδιο σε κάποιους τύπους χηλοειδων), ενώ για τις υπερτροφικές ουλές δεν παρατηρείται κληρονομική η φυλετική συσχέτιση. Οι σκουρόχρωμοι φωτότυποι και άτομα ασιατικής η αφρικανικής φυλής φαίνεται να παρουσιάζουν συχνότερα χηλοειδη.

Τα χηλοειδή μπορεί να εκτείνονται υπό μορφή δαγκάνας, πολύ περισσότερο από την αρχική κάκωση. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ροζ, καφέ ή και κερασοειδές. Οφείλονται σε υπερβολική σύνθεση κολλαγόνου και γλυκοζαμινογλυκάνης και αυτό έχει ως συνέπεια την παραγωγή περισσότερης εξωκυττάριας ουσίας και την υπερπλασία του δέρματος στο σημείο του τραυματισμού. Ορισμένες φορές είναι εφικτό να παρουσιάζουν και κνησμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζεται η αύξηση του μεγέθους των χηλοειδών, για δεκαετίες.

Οι υπερτροφικές ουλές δεν παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα, έχουν έντονο ερυθρό χρώμα, είναι υπεγερμένες, περιορίζονται στα όρια του τραύματος και εκδηλώνονται μετά τον τραυματισμό. Τις περισσότερες φορές παρατηρείται βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου και σταδιακά απογχρωματίζονται.

2
Τρόποι αντιμετώπισης χηλοειδούς

Οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης από το θεράποντα δερματολόγο είναι:

  • τοπική εφαρμογή ισχυρού κορτικοστεροειδούς, κρέμα σιλικόνης και φύλλο γέλης σιλικόνης,
  • ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτιζόνης,
  • κρυοθεραπεία, 
  • PDL laser ,  fractional laser, UVA,
  • χειρουργική αφαίρεση, μόνο για σμίκρυνση του χηλοειδούς και τομή στο χηλοειδές και όχι σε υγιές δέρμα.

Τα αποτελέσματα δεν είναι όμως πάντοτε ικανοποιητικά.    

ΣΥΧΝEΣ ΕΡΩΤHΣΕΙΣ
Απαντάμε σε κάθε σας ερώτηση

Όχι, δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιου είδους συσχέτιση. Επομένως, δεν κινδυνεύει η περιοχή με χηλοειδές για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος περισσότερο, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του ασθενούς.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία; Eίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Δερματοϊνωμα

Δερματικές Παθήσεις
Δερματοϊνωμα
Τι είναι;

Το δερματοΐνωμα είναι ένα συχνό δερματικό οζίδιο, που συνήθως συναντάται στα άκρα, στον κορμό και σπανίως στο κεφάλι, στα πέλματα και στις παλάμες. Αποτελεί μία καλοήθη βλάβη ινώδους σύστασης που οφείλεται σε υπερανάπτυξη των ιστιοκυττάρων του δέρματος, γι ’αυτό και μερικές φορές μπορεί να το συναντήσουμε με τον όρο καλόηθες ινώδες ιστιοκύτωμα.

Δερματοϊνωμα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
1
Αίτια εμφάνισης του δερματοϊνώματος

Η ακριβής αιτιολογία του δερματοϊνώματος είναι άγνωστη. Συχνή είναι η εμφάνισή του μετά από κάποιο μικροτραυματισμό του δέρματος (π.χ. τσίμπημα εντόμου, τραυματισμός κατά το ξύρισμα-φλεγμονή τριχικού θυλάκου).

Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες σε σχέση με τους άντρες με αναλογία 4 προς 1. Τέλος μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά συχνότερα στην παιδική και στην εφηβική ηλικία.

2
Η κλινική εικόνα του δερματοϊνώματος

Το δερματοΐνωμα έχει σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές Πρόκειται για ελαφρώς υπεγερμένο βλατιδώδη σχηματισμό, είναι σκληρό κατά την ψηλάφησή του και το μέγεθός του κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως και 2cm σε σπάνιες περιπτώσεις. Το χρώμα του μπορεί να είναι είτε στο σύνηθες χρώμα του δέρματος είτε να διαφέρει από ρόζ, κόκκινο μέχρι και καφέ. Σπανιότερα μπορεί να είναι και λευκό. Χαρακτηριστικό του δερματοϊνώματος είναι το κλινικό σημείο του εντυπώματος (“dimple sign”), όπου η άσκηση πλάγιας πίεσης στην βλάβη οδηγεί σε εμβύθυνση αυτής, αντί της αναμενόμενης υπέγερσης.

Τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικό και δεν προκαλεί κάποια ενόχληση (πέραν από αισθητικής φύσεως), ωστόσο περιστασιακά μπορεί να προκαλέσει κνησμό. Μετά την αρχική τους ανάπτυξη, σταθεροποιούνται και δε μεταβάλλονται στο πέρας του χρόνου με εξαίρεση ορισμένες φορές αν τραυματιστούν και αιμορραγήσουν, ενδέχεται να μεγαλώσουν.

Τέλος, το δερματοΐνωμα μπορεί να εμφανίζεται είτε μεμονωμένο είτε μαζί με άλλα στην ίδια περιοχή. Η ξαφνική εμφάνιση πολλών βλαβών μαζί χρήζει μεγαλύτερης διερεύνησης, καθώς μπορεί να συσχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα ή με επίκτητες ανοσοανεπάρκειες. Ιστολογικά χαρακτηρίζεται από πολλαπλές παραλλαγές.

3
Θεραπεία του δερματοϊνώματος

Το δερματοΐνωμα δε χρήζει κάποιας άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης, παρά μόνο αν υπάρχει αμφιβολία για τη διάγνωσή του. Συνήθως αφαιρείται για αισθητικούς λόγους και η αφαίρεση πραγματοποιείται με χειρουργική εκτομή υπό τη χρήση τοπικού αναισθητικού. Επιπρόσθετα, η χειρουργική αφαίρεση κρίνεται απαραίτητη σε περίπτωση αλλαγής των μορφολογικών χαρακτήρων αλλά και ευμεγέθων βλαβών, προς αποκλεισμό ανάπτυξης πιο επιθετικών, κακοήθων όγκων (dermatofibrosarcoma protuberans).

Το δερματοΐνωμα δεν ανήκει στις επικίνδυνες βλάβες για τον ανθρώπινο οργανισμό, πάραυτα σε περιπτώσεις δημιουργίας νέων οζιδίων στο δέρμα, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ασθενής οφείλει να επισκεφθεί δερματολόγο, για αξιόπιστη διάγνωση και καθορισμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου.

ΣΥΧΝEΣ ΕΡΩΤHΣΕΙΣ
Απαντάμε σε κάθε σας ερώτηση

Επειδή η αφαίρεση του δερματοϊνώματος πραγματοποιείται χειρουργικά, στο σημείο της τομής θα υπάρξουν κάποια ράμματα, τα οποία αφαιρούνται σε 10-15 μέρες και πέρα από έναν ελαφρύ τοπικό πόνο και μία μικρή μελανιά δεν υπάρχει άλλη ενόχληση. Σπάνια παρατηρείται επανεμφάνιση, ωστόσο μπορεί και να προκύψει.

Όχι, το δερματοΐνωμα είναι μία καλοήθης βλάβη του δέρματος, η οποία εφόσον δεν μας ενοχλεί αισθητικά, δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα με το να παραμείνει στο σώμα μας. 

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία; Eίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.